Topslider Desktop Sund Moms
Topslider Mobil Sund Moms

Sammen med 14.853 af jeres underskrifter, kom vi sidste år, før folketingsvalget, ud med en opfordring til alle politikerne på Christiansborg:

Skær momsen på frisk frugt og grønt.

Nu hvor folketingsvalget er ovre, vil vi gerne sætte det rigtigt på dagsordenen.

Derfor har vi nu i fællesskab med @KræftensBekæmpelse, @Hjerteforeningen og @Diabetesforeningen afleveret et personligt brev til Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri - hvor vi opfordrer til at sænke momsen på frisk frugt og grønt. 🍎🥒

Er du også interesseret i, hvordan brevet til politikkerne endte ud? 

Download brevet nedenfor.

Vores holdning bakkes op af WHO

Der er mange holdninger til differentieret moms. Vores er, at det ganske enkelt må være sund fornuft at give politisk opbakning til de fødevarer, der gør noget godt for klimaet og folkesundheden. Og vores holdning understøttes af en rapport fra WHO (World Health Organization), der konkluderer, at "Similarly strong evidence shows that subsidies for fresh fruits and vegetables, that reduce prices by 10-30%, are effective in increasing fruit and vegetable consumption." Eller sagt på godt dansk: Fjernes momsen på frisk frugt og grønt, øges forbruget af disse fødevarer – til gavn for både klimaet og folkesundheden.

Klimavenlig folkesundhed

Ifølge Fødevareministeriet udleder hver dansker i gennemsnit cirka tre ton CO2 om året alene gennem vores forbrug af mad og drikke. Og ifølge DTU kan det tal reduceres med helt op til 35%, hvis vi omlægger vores spisevaner til mere grønt og mindre kød – hvilket er i tråd med Fødevareministeriets kostråd, som netop opfordrer til mere grønt og mindre kød.

Baseret på disse tal kan vi anslå, at hvis hver kunde i Coop 365discount erstattede bare 10% af forbruget af færdigretter og kød med frugt og grønt, ville det forventes at give en besparelse på næsten 100 kg. CO2 om året pr. kunde – eller et samlet fald i klimaaftrykket fra salg af mad og drikke i vores butikker på 3%. Det er altså ikke så lidt, som det måske lyder. Og lyder det ikke også som det rigtige sted at spare?

*Vi fjernede beløbet svarende til momsen på alle normalpriser på frisk frugt og grønt fra den 27/10 til og med den 2/11 2022

Samtykke - privatlivspolitik

Privatlivspolitik for underskriftsindsamling i forbindelse med SKÆR MOMSEN

Denne privatlivspolitik gælder for underskriftsindsamlingen på sundmoms.nu i forbindelse med vores kampagne SKÆR MOMSEN.

Den dataansvarlige er Coop Danmark A/S, CVR nr. 26259495, Roskildevej 65, 2620 Albertslund.

Hvilke personoplysninger behandles?

Når du vælger at afgive din underskrift, behandler vi dit navn, din e-mail adresse og information om, at du har tilsluttet dig underskriftsindsamlingen.

Hvad er retsgrundlaget for behandlingen?

Retsgrundlaget for vores behandling er EU Databeskyttelsesforordningens art. 6, stk. 1, litra a (samtykke).

Du kan til hver en tid trække dit samtykke tilbage ved at sende en e-mail til minedata@coop.dk

Hvem kan modtage mine personoplysninger?

De indsamlede oplysninger, og det at du har valgt at underskrive denne underskriftsamling, vil blive videregivet til Sundhedsministeriet. Det vil først ske, når underskriftindsamlingen er afsluttet.

Hvor længe vil mine personoplysninger blive opbevaret?

Oplysningerne vil blive opbevaret frem til 31. marts 2023, hvorefter de slettes.

Hvor kan jeg læse mere om behandling af mine personoplysninger?

Du kan læse mere om dine rettigheder og klagemuligheder, samt hvordan du kan kontakte os, i Coops privatlivspolitik.