Kristi himmelfartsdag.

Kristi himmelfartsdag, også kendt som ”Festo Ascencio” eller ”Ascencio Domini”, er en kristen helligdag og fejres til minde om Kristi Himmelfart 40 dage efter hans opstandelse.

Det er på denne dag, at Kristi steg til himmels og herefter blev ophøjet til Guds højre hånd. Jesus tog sine disciple med ud af Jerusalem og tog, ifølge Biblen, afsked med dem og forsvandt herefter i skyerne. Inden da havde Jesus velsignet disciplene på Oliebjerget i Jerusalem, der siges at være stedet hvorfra Jesus steg til himmels fra. På toppen af Oliebjerget ligger Himmelfartskapellet og det hævdes, at man i klippen kan se Jesu fodaftryk.

Se avisen her. 

Avisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

28295 APR19

40 dage

... Efter at Jesus opstod fra de døde gik han herefter rundt på Jorden i 40 dage og fortalte alle om Guds rige og gav dem beviser på, at han var levende. Dette gjorde han eksempelvis ved at spise med sine disciple og at de kan røre ved ham.

Dit640x800 Krhimmelfart (1)

I gamle dage markerede man Kristi himmelfart ved at hejse en statue af Jesus op igennem et hul i kirkeloftet. Herefter blev der kastet velsignende blomster og brød ned til menigheden imens en skjult stemme fremsagde replikker, der skulle forestille Kristus. Som et endeligt, symbolsk punktum blev der smidt en halmdukke ned gennem hullet til menigheden, hvorefter de trampede den i stykker for at vise Jesus sejr og Djævlens nederlag.

Hvorfor fejrer vi kristi himmelfart?

Kristi Himmelfart er en religiøs helligdag og knytter sig derfor ikke til folkelige traditioner eller andet. Dog tyder flere kalkmalerier på, at man i kirken har opført dramatiske skuespil for at vise og oplyse befolkningen omkring Jesu.

Kristi Himmelfartsdag falder 40 dage efter påske og derfor 10 dage før pinse. Dermed markerer Kristi himmelfart afslutningen på Jesus’ liv på jorden og begyndelse på en ny: at Helligånden, der kommer i pinsen, forener de Kristus-troende i kirken.

Vidste du?

En gammel, nordisk folkeskik siger, at man kunne sikre sit tøj mod møl, hvis man luftede det på Kristi himmelfartsdag. Kristi Himmelfartsdag er ligeledes en af de helt store konfirmationsdage, hvor konfirmander landet over bekræfter dåben og bekræfter overgangen fra barn til voksen.

08807 APR19

Opfaret til himmels.

Dagen markerer, at Jesus er ”opfaret til himmels” og det har tidligere været tradition i den ortodokse kirke at faste mellem påske og Kristi Himmelfart. Det er blot 11 år siden, at man under et kirkemøde i Syren bestemte, at det ikke længere var en nødvendighed at faste.

Betydningen af Kristi Himmelfartsdag er først og fremmest, at Jesus giver plads til at Helligånden kan komme til Jorden. Helligånden gør disciplene brændende og levende og gør dem i stand til at tage alverdens sprog og dermed har de mulighed for at udbrede kristendommen verden over.

Kristi himmelfart i 2023 og de næste 5 år.

Kristi Himmelfartsdag falder altid på den 6. torsdag efter Skærtorsdag og falder derfor på forskellige datoer år efter år. Kristi Himmelfartsdag falder således:

  • 2023 – Torsdag d. 18. maj
  • 2024 – Torsdag d. 9. maj
  • 2025 – Torsdag d. 29. maj
  • 2026 – Torsdag d. 14. maj
  • 2027 – Torsdag d. 6. maj