Kristi himmelfartsdag

Kristi himmelfartsdag, også kendt som ”Festo Ascencio” eller ”Ascencio Domini”, er en kristen helligdag og fejres til minde om Kristi Himmelfart 40 dage efter hans opstandelse.

Det er på denne dag, at Kristi steg til himmels og herefter blev ophøjet til Guds højre hånd. Jesus tog sine disciple med ud af Jerusalem og tog, ifølge Biblen, afsked med dem og forsvandt herefter i skyerne. Inden da havde Jesus velsignet disciplene på Oliebjerget i Jerusalem, der siges at være stedet hvorfra Jesus steg til himmels fra. På toppen af Oliebjerget ligger Himmelfartskapellet og det hævdes, at man i klippen kan se Jesu fodaftryk.

Hvorfor fejrer vi Kristi himmelfart?

I gamle dage markerede man Kristi himmelfart ved at hejse en statue af Jesus op igennem et hul i kirkeloftet. Herefter blev der kastet velsignende blomster og brød ned til menigheden imens en skjult stemme fremsagde replikker, der skulle forestille Kristus. Som et endeligt, symbolsk punktum blev der smidt en halmdukke ned gennem hullet til menigheden, hvorefter de trampede den i stykker for at vise Jesus sejr og Djævlens nederlag.

Kristi himmelfart er en religiøs helligdag og knytter sig derfor ikke til folkelige traditioner eller andet. Dog tyder flere kalkmalerier på, at man i kirken har opført dramatiske skuespil for at vise og oplyse befolkningen omkring Jesu.

Kristi himmelfartsdag falder 40 dage efter påske og derfor 10 dage før pinse. Dermed markerer Kristi himmelfart afslutningen på Jesus’ liv på jorden og begyndelse på en ny: at Helligånden, der kommer i pinsen, forener de Kristus-troende i kirken.

Åbningstider Kristi himmelfart 

Kirsti himmelfart (torsdag) 8-21

OBS: Enkelte butikker holder lukket eller har andre åbningstider

Se eksakte åbningstider for din 365discount her

Vores 365avis er fyldt med skarpe priser.

Se avisen her

40 dage

... Efter at Jesus opstod fra de døde gik han herefter rundt på Jorden i 40 dage og fortalte alle om Guds rige og gav dem beviser på, at han var levende. Dette gjorde han eksempelvis ved at spise med sine disciple og at de kan røre ved ham.

Opfaret til himmels

Dagen markerer, at Jesus er ”opfaret til himmels” og det har tidligere været tradition i den ortodokse kirke at faste mellem påske og Kristi Himmelfart. Det er blot 11 år siden, at man under et kirkemøde i Syren bestemte, at det ikke længere var en nødvendighed at faste.

Betydningen af Kristi Himmelfartsdag er først og fremmest, at Jesus giver plads til at Helligånden kan komme til Jorden. Helligånden gør disciplene brændende og levende og gør dem i stand til at tage alverdens sprog og dermed har de mulighed for at udbrede kristendommen verden over.

Kristi himmelfart i 2024 og de næste 5 år

Kristi Himmelfartsdag falder altid på den 6. torsdag efter Skærtorsdag og falder derfor på forskellige datoer år efter år. Kristi Himmelfartsdag falder således:

  • 2024 – Torsdag d. 9. maj
  • 2025 – Torsdag d. 29. maj
  • 2026 – Torsdag d. 14. maj
  • 2027 – Torsdag d. 6. maj
  • 2028 - Torsdag d. 25. maj

Hvornår er det Kristi Himmelfartsferie? 

Fordi Kristi Himmelfart altid falder på en torsdag, vælger mange også at tage fri om fredagen – og dermed er Kristi Himmelfart den perfekte anledning til en forlænget weekend.

Kristi Himmelfartsferien falder i år d. 9. – 12. maj 2024. 

Vidste du?

En gammel, nordisk folkeskik siger, at man kunne sikre sit tøj mod møl, hvis man luftede det på Kristi himmelfartsdag. Kristi Himmelfartsdag er ligeledes en af de helt store konfirmationsdage, hvor konfirmander landet over bekræfter dåben og bekræfter overgangen fra barn til voksen.