Åbningstider i påsken
Skærtorsdag 8-21
Langfredag 8-21
Påskedag (søndag) 8-21
2. påskedag (mandag) 8-21
OBS: Enkelte butikker holder lukket eller har andre åbningstider.
Se eksakte åbningstider for din 365discount her
Påsken står for døren!
Det betyder påskefrokost, påskeæg, gækkebreve og påskeliljer i mange danskeres hjem – og vi vil gerne sørge for inspirationen til alt fra påskelege til påskemaden.
Klik på knappen og se tilbudsavisen for påsken
Hvornår er det påske i 2024?
- Skærtorsdag: 28. marts
- Langfredag: 29. marts
- Påskedag: 31. marts (søndag)
- påskedag: 1. april (mandag)
Hvad betyder påske?
Ordet påske er udledt af det hebraiske ”pesach”, som betyder ”forbigang”. Påsketraditionen er oprindeligt jødisk, men blev siden gjort til en kristen begivenhed og brugt i fortællingen om Jesu korsfæstelse, død og genopstandelse.
Hvorfor holder vi påske?
Påsken er en lovprisning af Jesus opstandelse og er én af de vigtigste højtider i kristendommen. Hele fortællingen om Jesu lidelse og død, kaldes “lidelseshistorien” og dækker over en række begivenheder, der skete på ganske få dage og som siden har givet navn til påskens helligdage.
Hvilke traditioner hører til påsken?
I Danmark er der med tiden kommet mange nye traditioner til. Tænk bare på påskefrokosten med lam og snaps, gækkebreve og påskeæg, samt påskebryggene fra diverse danske bryggerier – de hører sig helt sikkert ikke til påske i kristen forstand!
Palmesøndag: Egentlig begynder påsken allerede denne dag, søndagen inden påske. Palmesøndag markerer dagen, hvor Jesus i følge Bibelen ankommer til Jerusalem og modtages af folket, der vifter med palmegrene
for at hylde ham.
Skærtorsdag: “Skær” betyder oprindeligt “ren” og Skærtorsdag er dagen, hvor Jesus samlede sine disciple til påskemåltidet med nadver, brød og vin. Her vasker han sine disciples fødder rene, som et symbol på hengiven, som disciplene skal efterfølge.
Langfredag: Dagen har fået sit navn, fordi det er denne dag, Jesus blev korsfæstet og sidenhen blev begravet i en klippehule.
Påskedag: Påskemorgen genopstår Jesus. Påskedag falder altid på en søndag.
2. påskedag: Denne dag er i den kristne tro til for at mindes Jesu opstandelse og at han igen viser sig for sine disciple. I Danmark er 2. påskedag altid en helligdag.
Hvorfor får vi påskeæg?
Der findes adskillige historier om, hvordan ægget er blevet en del af påsketraditionerne.
En af historierne omhandler ”den tiende ordning”. Før i tiden, skulle man betale ”tiende” til kirken. Tiende var en særlig skat, hvor man betalte en tiendedel af det, man tjente, til kirken. Den sidste tiende betalte man oftest med æg også kendt som ”afladsæg”.
Det var et tegn på, at man nu var gældfri, hvilket blev velsignet i kirken. Siden blev disse æg overrakt ved festlige lejligheder og med tiden farvet i forskellige, festlige farver.
I dag er de fleste påskeæg oftest af chokolade eller af pap, og gives typisk til børnene påskemorgen eller som en del af forskellige påskelege.
Hvad spiser vi i påsken?
Der er tradition for, at familier mødes og spiser et måltid sammen i påsken - Påskefrokosten.
Hvis ikke for at fejre selve påsketraditionen, så måske for at nyde forårets komme, påskefridagene og en masse dejlig mad. Men hvilke retter indgår egentlig i en klassisk påskefrokost?
Frokostretter er som oftest kolde, men i en påskefrokost kan der indgå både varme og kolde retter, sammen med rugbrød og hvidt brød. I modsætning til traditioner som Juleaften, Nytårsaften og Mortens aften, er påskefrokosten ikke defineret ved at bestå af faste retter, som alle danskere spiser, men overordnet så indeholder påskefrokostretter som oftest:
Æg, lammekød, fisk (sild, laks, rejer) og hønsekød. Asparges er også en hyppig ingrediens i mange påskeretter og krydderurter som dild og karse er også yderst undværlige på påskebordet.
- Og selvfølgelig snaps!
Påskevarer til gode priser?
Står du over for en stor indkøbstur i forbindelse med den forestående påskefrokost? Så kan du starte indkøbsplanlægningen i vores 365avis. 365avisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.
God påske!
Påskeliljen er påskeblomsten over dem alle.
Påsken er lig med forår og farverige blomster. Med påske og forår følger oftest påskeliljer og vintergækker. Den mest populær ”påskeblomst” er dog påskeliljen.
Påskeliljen er et særligt dansk symbol, da den repræsenter genopstandelse og livets sejre over døden.
Påskeliljen blev valgt som et symbol, fordi navnet peger på påsken, som er kristendommens vigtigste højtid. Det er derfor heller ikke rigtig påske, uden et par gule påskeliljer i haven eller ved påskebordet.
Selve påskeliljen er en staude, og det er løget, der gør, at blomsten kan overvintre. Påskeliljen blomstrer typisk i månederne marts/april og er en af de første blomster, der blomstrer herhjemme.
Selve blomsten på en påskelilje er typisk gul, men findes også som meget lysegul og næsten helt hvid. Det er dog typisk de gule, der anvendes i og op til selve påsken.
En fordel ved påskeliljen er, at den vokser vildt i naturen og derfor er oplagt til påskedekorationer. Man skal dog være forsigtig, hvis man plukker påskelinje vildt, da plantedelene er giftige, og saften fra planten kan virke hudirriterende.