Påske 2023 i 365discount.
- påskemad,
påskelege og
påskeæg.

Påsken står for døren!

Det betyder, at den snart står på æggejagt og påskeklip i mange danske hjem – og vi vil gerne sørge for inspirationen til alt fra påskelege til påskemaden.

Klik på knappen og se, hvor du kan handle i påsken.

Hvornår er det påske i 2023?

  • Skærtorsdag: 6. april
  • Langfredag: 7. april
  • Påskedag: 9. april (søndag)
  • påskedag: 10. april (mandag)

Hvad betyder påske?

Ordet påske er udledt af det hebraiske ”pesach”, som betyder ”forbigang”. Det er oprindeligt jødisk, men blev siden overtaget af kristendommen og brugt i fortællingen om Jesu korsfæstelse, død og genopstandelse.

Hvilke traditioner hører til påsken?

I Danmark er der med tiden kommet mange nye traditioner til. Tænk bare på påskefrokosten med lam og snaps, gækkebreve og påskeæg, samt påskebryggene fra diverse danske bryggerier – de hører sig helt sikkert ikke til påske i kristen forstand!

Hvorfor får vi påskeæg? 

Der findes adskillige historier om, hvordan ægget er blevet en del af påsketraditionerne.

En af historierne omhandler ”den tiende ordning”. Før i tiden, skulle man betale ”tiende” til kirken. Tiende var en særlig skat, hvor man betalte en tiendedel af det, man tjente, til kirken. Den sidste tiende betalte man oftest med æg også kendt som ”afladsæg”.

Det var et tegn på, at man nu var gældfri, hvilket blev velsignet i kirken. Siden blev disse æg overrakt ved festlige lejligheder og med tiden farvet i forskellige, festlige farver.

I dag er de fleste påskeæg oftest af chokolade eller af pap, og gives typisk til børnene påskemorgen eller som en del af forskellige påskelege.

Juliane Liebermann T1nktu038bg Unsplash
Paaske Splitbar 1600X2272

Påskeliljen er påskeblomsten over dem alle.

Påsken er lig med forår og farverige blomster. Med påske og forår følger oftest påskeliljer og vintergækker. Den mest populær ”påskeblomst” er dog påskeliljen.

Påskeliljen er et særligt dansk symbol, da den repræsenter genopstandelse og livets sejre over døden.

Påskeliljen blev valgt som et symbol, fordi navnet peger på påsken, som er kristendommens vigtigste højtid. Det er derfor heller ikke rigtig påske, uden et par gule påskeliljer i haven eller ved påskebordet.

Selve påskeliljen er en staude, og det er løget, der gør, at blomsten kan overvintre. Påskeliljen blomstrer typisk i månederne marts/april og er en af de første blomster, der blomstrer herhjemme.

Selve blomsten på en påskelilje er typisk gul, men findes også som meget lysegul og næsten helt hvid. Det er dog typisk de gule, der anvendes i og op til selve påsken.

En fordel ved påskeliljen er, at den vokser vildt i naturen og derfor er oplagt til påskedekorationer. Man skal dog være forsigtig, hvis man plukker påskelinje vildt, da plantedelene er giftige, og saften fra planten kan virke hudirriterende.

Påskevarer til gode priser?

Står du over for en stor indkøbstur i forbindelse med den forestående påskefrokost? Så kan du starte indkøbsplanlægningen i vores 365avis. 365avisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

Find din nærmeste butik her

God påske!