Vi skær’ momsen til glæde for alle


Fra d. 25. januar – 31. januar 2024 fjerner vi igen momsen, hvilket betyder, at du sparer 20 % på al frisk frugt og grønt i alle vores butikker. Vi gør det, fordi vi gerne vil slå et slag for vores hjertesag, der handler om om at gøre sundhed tilgængeligt for alle. Med vores kampagne opfordrer vi politikkerne til at indføre differentieret moms, og ved selv at fjerne momsen i en hel uge, vil vi bevise, at differentieret moms har betydning for, at vores kunder handler flere frugter og grøntsager, og dermed handler sundere ind.

En rapport fra Madkulturen 2022 viser netop, at 48 % har ændret madvaner pga. stigende fødevarepriser og en stor del i en mere usund retning, herunder færre frugter og grøntsager. Læs hele rapporten her.

Resultater fra sidste gang vi skar momsen

Sidst vi skar momsen - i 2022 - solgte vi 44% mere grønt og 23% mere frugt. Og det interessante var faktisk, at det var varer som kål, kartofler, svampe, hvis salg fordobledes. Vi havde forventet, at det ville være eksotisk frugt, som vores kunder ville forkæle sig selv med. Derfor må vi konkludere, at der kom mere grønt på tallerknerne denne uge og dermed et sundere måltid.

Citat fra Hjerteforeningen

”Lavere priser på grønne fødevarer gør danskerne mere motiverede for at købe mere frugt og grønt, og der er ingen tvivl om, at det vil være godt for folkesundheden. Derfor er vi også glade for initiativet, som forhåbentlig kan blive til virkelighed. I Hjerteforeningen er vi optagede af, at hvis man skal hjælpe danskerne til en sundere livsstil, så skal vi indrette moms- og afgiftssystemerne således, at det ikke bare bliver billigere at købe sundt, men også dyrere at købe usundt.”

Natasha Selberg, ernæringsfaglig chefkonsulent, Hjerteforeningen

Q&A

Q: Når I siger man sparer momsen, hvorfor sparer man så 20% og ikke 25%?​

A: Når moms på 25% lægges til prisen, udgør det 20% af den endelige pris inklusive moms. Hvis moms trækkes fra den samlede pris, svarer det til 20% af den oprindelige pris.​

Eksempel: En vare koster 8 kr. uden moms, og når moms lægges til koster den 10 kr. Momsen udgør derfor 2 kr. Momsbeløbet på 2 kr. er 25% af varens oprindelige pris på 8 kr., mens momsbeløbet på 2 kr. er 20% af varens endelige pris på 10 kr.

 

Hvad er differentieret moms?

Differentieret moms er et værktøj, som kan gøre nogle ting og fødevarer mere attraktive at købe end andre.

I Danmark har vi flad moms – det betyder, at vi betaler 20% i moms på alle de varer, vi køber som privatpersoner. I mange andre lande – og faktisk alle andre EU-lande end netop Danmark – har man differentieret moms og betaler altså forskellige procentsatser på forskellige varekategorier. Eksempler på differentieret moms kan være lavere moms på bøger, højere moms på slik eller – som vi foreslår – lavere moms på frugt og grønt.

Hvorfor synes 365discount, at differentieret moms er en god ide?

Frugt og grønt er en af de fødevaregrupper, som nærmest helt universelt er sunde for os mennesker at spise. Hvis du vil gøre noget godt for din sundhed, er mere frugt og grønt på tallerkenen stort set altid et godt sted at starte.

Vi danskere går meget op i pris, når vi handler fødevarer, og prisen kan ofte være med til at afgøre, hvad vi lægger i indkøbskurven. Derfor kan nedsat moms på fugt og grønt blive et stærkt værktøj til at trække vores alle sammens madvaner i en sundere retning. Det synes vi er det rigtige sted at spare!

Vores holdning bakkes op af WHO

Der er mange holdninger til differentieret moms. Vores er, at det ganske enkelt må være sund fornuft at give politisk opbakning til de fødevarer, der gør noget godt for klimaet og folkesundheden. Og vores holdning understøttes af en rapport fra WHO (World Health Organization), der konkluderer, at "Similarly strong evidence shows that subsidies for fresh fruits and vegetables, that reduce prices by 10-30%, are effective in increasing fruit and vegetable consumption." Eller sagt på godt dansk: Fjernes momsen på frisk frugt og grønt, øges forbruget af disse fødevarer – til gavn for både klimaet og folkesundheden.

Klimavenlig folkesundhed

Ifølge Fødevareministeriet udleder hver dansker i gennemsnit cirka tre ton CO2 om året alene gennem vores forbrug af mad og drikke. Og ifølge DTU kan det tal reduceres med helt op til 35%, hvis vi omlægger vores spisevaner til mere grønt og mindre kød – hvilket er i tråd med Fødevareministeriets kostråd, som netop opfordrer til mere grønt og mindre kød.

Baseret på disse tal kan vi anslå, at hvis hver kunde i Coop 365discount erstattede bare 10% af forbruget af færdigretter og kød med frugt og grønt, ville det forventes at give en besparelse på næsten 100 kg. CO2 om året pr. kunde – eller et samlet fald i klimaaftrykket fra salg af mad og drikke i vores butikker på 3%. Det er altså ikke så lidt, som det måske lyder. Og lyder det ikke også som det rigtige sted at spare?

I 2022 fjernede vi beløbet svarende til momsen på alle normalpriser på frisk frugt og grønt fra d. 27/10 til og med d. 2/11 

Vores resultater fra uge 43/44 2022, hvor vi også skar momsen

Sammen med 14.853 af jeres underskrifter, kom vi forrige år, før folketingsvalget, ud med en opfordring til alle politikerne på Christiansborg:

Skær momsen på frisk frugt og grønt.

Efter folketingsvalget ville vi selvfølgelig gerne sætte det rigtigt på dagsordenen.

Derfor afleverede vi i fællesskab med @KræftensBekæmpelse, @Hjerteforeningen og @Diabetesforeningen et personligt brev til Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri - hvor vi opfordrede til at sænke momsen på frisk frugt og grønt. 🍎🥒

Er du også interesseret i, hvordan brevet til politikkerne i 2022 endte ud? 

Download brevet nedenfor.