Konfirmation
– Inspiration til den store dag– Læs her

Konfirmation –den store dag nærmer sig

April og maj måned byder på synet af smukke unge konfirmander, der traditionen tro fejrer, at de træder ind i de voksnes rækker. Konfirmationstaler, tøj og blå mandag har længe været under planlægning, så både familie og venner kan være med til den længe ventede fest.

Konfirmationen markerer overgangen mellem barndom og ungdom. Når de unge bliver konfirmeret, bekræfter Gud det løfte han afgav ved dåben – et løfte om velsignelse og den konfirmerede som Guds barn. Læs mere om de mange traditioner, der er forbundet med den kristne konfirmation og få tips til planlægningen.

Hvad er konfirmation?

Konfirmationen bliver ofte omtalt som de unges bekræftelse af dåben og deres tro på Gud og kristendommen. Men i virkeligheden er det lige omvendt. Konfirmationen er faktisk Guds bekræftelse af den konfirmerede som Guds barn – et løfte

om fortsat velsignelse i den kristne tro.

Konfirmationen har været en dansk tradition i mange år. Allerede i 1736 indførte Christian IV konfirmationen ved lov og de unge skulle efter undervisning i kristendommen bestå en ’adgangseksamen’ i den kristne tro, for at få lov til at træde ind i de voksnes rækker. Det var derfor ikke muligt at flytte fra sognet, blive soldat eller gift, før man var konfirmeret. Lovkravet om konfirmation blev afskaffet i starten af 1900-tallet og konfirmationen bevægede sig tættere og tættere mod den vi kender i dag. Sorte kjoler blev skiftet ud med hvide, andendagstøj til blå mandag blev udvalgt med omhu og en stor fest blev i højere grad en selvfølge – uanset social klasse.

Humanistisk Konfirmation

Oprindeligt var konfirmation ikke noget de unge skulle tage stilling til, for den kristne tro og verden hang uløseligt sammen. Men verden og det danske samfund har ændret sig markant siden konfirmationen var lovpligtig. "Nonfirmation”, eller “Humanistisk Konfirmation” har vundet mere og mere frem som et alternativ til den traditionelle konfirmation. De unge der nonfirmeres fravælger den kirkelige konfirmation, men holder stadig en fest for at markere overgangen fra barn til ung. 
Begge former for fejring af overgangen til voksenlivet er en stor beslutning, men i modsætning til tidligere, har det ingen egentlig konsekvens i dag, hvis unge vælger den kirkelige tradition fra.  
I mange familier er det alene den unges beslutning at vælge og ofte er der ikke nogen forskel på størrelsen af hverken gaver eller fest, som det også kan være tilfældet ved et bryllup, uanset om brudeparret er blevet borgerligt eller kirkeligt viet. 

Konfirmationsforberedelse – hvad kræver det at blive konfirmeret?

For at blive konfirmeret skal man være døbt.
Hvis et barn ikke er døbt umiddelbart efter fødslen, er det aldrig for sent at blive døbt senere i livet, hvis barnet ønsker at blive konfirmeret. Det er også muligt at blive døbt som voksen også selv hvis man fravalgte at blive konfirmeret som ung. Under konfirmationsforberedelsen får de unge kendskab til kristendommens fortællinger, historie og traditioner. Undervisningen foregår typisk fra starten af efteråret og fortsætter indtil selve konfirmationen i foråret, og inkluderer blandt andet deltagelse i gudstjenester. 

Når konfirmationsforberedelsen er slut og konfirmationen i kirken har fundet sted, er det tid til at holde fest med familie og venner. Men hvad skal forberedes til selve festen? Det forventes bl.a. at konfirmanden og de vigtigste familiemedlemmer holder en tale. Læs videre om hvordan du skriver den bedste konfirmationstale herunder. 

Det perfekte konfirmationstøj 

Konfirmationen er en stor dag for konfirmanden og derfor er tøjet oftest nøje udvalgt. Der er ingen specielle regler for konfirmationstøj, men drenge bærer ofte skjorte og blazer til et par matchende bukser. Sættet kan piftes op med et bælte og ønskes et mere unikt look, kan man vælge nogle farverige sneakers til. Piger, der skal konfirmeres, går typisk i hvide kjoler eller blazer og matchende bukser samt en top, der binder sættet sammen.

Konfirmationstøj er en dyr post i det samlede budget, men hvis tøjet vælges med henblik på at kunne bruges på nye måder, ved flere andre fester, er det måske alligevel ikke så omkostningsfuldt. 
Det kan være en fordel hvis tøjet kan mixes med andet tøj, der allerede er i konfirmandens garderobe, så fx en fin top kan bruges i den efterfølgende sommer eller hvis konfirmationskjolen kan farves og få nyt liv, så den ikke kun bruges denne ene dag. Det er en god ide at være i god tid og begynde at kigge efter konfirmationstøj allerede i begyndelsen af året, orientere sig om udvalget og på den måde være på forkant med, hvor stor udgiften til tøj kommer til at blive, samlet set. 

Takketale – konfirmandens første rigtige tale

Oftest er det ikke kun gæsterne, der holder tale til konfirmationen, men også konfirmanden selv. Hvis du som konfirmand har mod på det, er det en god lejlighed til at sige tak til venner og familie – især til dine forældre for den fine fest. Takketalen er ofte første gang, konfirmanden rejser sig op og taler foran andre, uden at det er i forbindelse med en fremlæggelse i skolen og det kan derfor være meget nervepirrende. Men frygt ej! Dine forældre og gæsterne er uden tvivl meget stolte af dig, hvis du holder en konfirmationstale og vil hæfte sig ved indholdet og ikke de “fejl” du eventuelt skulle komme til at lave.   Hvis du er genert og ikke har lyst til at tale foran alle dine gæster, kan du nøjes med at udbringe en kort skål eller skrive en takkesang. En takkesang kan også være festlig underholdning til konfirmationsfesten. Du skal bare være forberedt på, at et par af gæsterne muligvis kniber en tåre – da de vil være meget stolte af dig.

Lav selv underholdning til konfirmation

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at fejre sin konfirmation på. Nogle holder en stor fest, andre tager familien med på restaurant eller holder et lille sammenskudsgilde derhjemme. Uanset hvor festen holdes, så er det altid festligt at lave underholdning til konfirmationen.

De to mest almindelige former for underholdning til konfirmation er sange og taler. Men der er også mange andre måder at underholde gæsterne og konfirmanden på. Vi har samlet tre forslag til underholdning du selv kan lave til konfirmationen:

  • Lav en video: En video kan være sjov underholdning, som du selv kan lave til konfirmationen. En god ide er at finde en masse gamle klip af konfirmanden og sætte dem sammen til en film. Filmen kan på den måde vise hvor stor en forandring der er sket med dagens hovedperson siden barndommen.  
    Husk at konfirmander har en alder hvor de kan være særligt sårbare overfor andres meninger om dem og kan være bange for, ikke at passe ind. Vær derfor påpasselig med ikke at vælge billeder og filmklip som konfirmanden kan finde pinlige og ikke har lyst til, at alle gæsterne skal få indblik i. Spørg evt. konfirmandens tætteste ven til råds, hvis du er i tvivl.  
    En konfirmation er en stor begivenhed og konfirmanden fortjener at blive fejret og hyldet for alle sine gode sider. 

  • Tip en 13’er quiz: De fleste kender legen tip en 13’er og det er derfor nemt at underholde gæsterne med den leg til konfirmationen. For at gøre legen personlig, kan man med fordel lave spørgsmål, der udelukkende handler om konfirmanden.

  • Brug din gave til festlig underholdning: Har du en spændende gave til konfirmanden? Så kan du bruge overrækkelsen af gaven til et underholdende indslag i sig selv.

Planlæg gerne underholdningen i god tid – det giver ofte det bedste resultat. En god måde at planlægge konfirmationsfesten på er ved at lave en huskeliste med alle de vigtigste punkter, der er forbundet med den store dag.

Din huskeliste til konfirmationen – har du styr på det hele?

Planlægning af konfirmation kræver en masse tid og ressourcer, og det kan være svært at fastholde overblikket over alle de ting, der skal være styr på. Derfor kan det være en god ide at lave en konfirmation huskeliste, som kan hjælpe med at holde overblikket. Hvis du har svært ved at finde ud af hvad din huskeliste skal indeholde, så har vi et forslag til dig her:

  • Lav en gæsteliste
  • Hvor skal festen afholdes – ude eller hjemme?

  • Hvis hjemme – skal der bestilles telte til haven eller er der plads nok indenfor?
  • Hvilken mad skal serveres til konfirmationsfesten?

  • Send invitationer ud til gæsterne.

  • Køb tøj til konfirmanden.

  • Underholdning til festen.

  • Køb roser og evt. kort til konfirmanderne.

  • Skal konfirmanden hentes fra kirken i et specielt køretøj eller følges med nogle bestemte personer?

  • Konfirmandens ønskeliste.

  • Takkekort eller en takkevideo som kan sendes ud til gæsterne til efter konfirmationen.