Optimal opbevaring af frugt og grønt:

Forlæng holdbarheden og reducer madspild

I køleskabet: Agurk, bær, hvidløg og salat


Agurk

Agurker kan holde sig op til en lille uge i stuetemperatur, men har det bedst i grøntsagsskuffen i køleskabet. Der må bare ikke være for koldt, for så mister agurken sin smag og kan blive glasagtig.

Bær

Spiser du dine bær samme dag, behøver de ikke på køl, men sæt dem i køleskab, hvis de skal holde til dagen efter. Blåbær holder længere end f.eks. jordbær.

Salat

Salat skal i køleskabet i en plasticpose. Du kan også skylle og rense hele salathovedet med det samme og opbevare det i køleskabet.

Hvidløg

Hvidløg kan holde 6-7 måneder i køleskabet og kun 3-4 uger ved stuetemperatur.

I køleskabet uden anden frugt og grønt: Æbler og pærer

Æbler og pærer skal i køleskabet for at holde bedre. Begge dele skal opbevares adskilt fra anden frugt og grønt, for de udskiller etylen, der fremmer modning og forrådnelsesprocesser.

Stuetemperatur: Avocado, banan og tomat

Avocado

Avocadoer har det bedst i en skål på køkkenbordet, hvor de alt efter modenhed kan holde 2-7 dage. Kan modnes i selskab med æbler og tomater. Put modne avokadoer i køleskabet.

Banan

Bananer har det bedst i stuetemperatur, for de bliver hurtige brune i køleskabet. Spis dine bananer hurtigt eller brug de overmodne i kage eller smoothies.

Tomat

Opbevar dine tomater i en skål på køkkenbordet, så får du den bedste smag. I køleskabet går modningen i stå, og tomaterne mister både smag og aroma.

Koldt og mørkt: Kartofler

Det er allerbedst at opbevare kartofler koldt og mørkt. I køleskabet bliver de søde, og for meget lys gør dem grønne.

Vafler

Opskrift til 2 personer

Ingredienser

  • 85 g hvedemel
  • 70 g spinat
  • 2 æg
  • 1 dl mælk/havredrik
  • 1 tsk. bagepulver
  • Ca. 1 tsk flagesalt
  • Dild (gem evt. lidt til pynt)

Topping

  • Laks
  • Creme Fraiche
  • Avocado
  • Dild

g

Fremgangsmåde

Det hele blandes samme og så skal du bare huske smør til bagning i vaffeljernet

Simpelt og lækkert - Velbekomme

g

Pasta med broccoli og chili

Opskrift til 4 personer

Ingredienser

  • 500 g broccoli
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 400 g pasta, fx skruer, konkylier eller muslinger
  • 50 g parmesan
  • ½-1 tsk. chiliflager

Tomatsalat

  • 500 g cherry- eller blommetomater
  • 1 lille rødløg
  • 2 spsk. balsamicoeddike
    salt

g

Fremgangsmåde

Broccoli

Skær den nederste ende af broccolistokken af. Skær “blomsterne” af stokken og skær dem i små buketter. Skær stokken i tern. Kom stokken og halvdelen af buketterne i en lille gryde og kom vand ved, så det lige akkurat dækker. Hak hvidløgene fint. Kog broccolien til den er helt mør. Blend den kogte broccoli med olivenolie og hvidløg til en fin puré.

Pasta

Bring en stor gryde letsaltet vand i kog til pastaen. Kog pastaen efter anvisning på emballagen. Kog de sidste broccolibuketter med pastaen det sidste minut. Lad den kogte pasta og broccoli dryppe af i en sigte og kom det tilbage i gryden. Bland pastaen med broccolipureen og friskrevet parmesan og vend det rundt, til pureen er fordelt i pastaen.

Tomatsalat

Halvér tomaterne og skær løget i tynde skiver. Bland tomater og løg med balsamicoeddike og lidt salt. Anret pastaen i skåle eller tallerkener og drys med fintrevet parmesan og chiliflager. Servér pastaen med det samme med tomatsalaten til.

Ristet blomkål med mandler

Opskrift til 2 personer.

Ingredienser

  • 200 g sorte fuldkornsris (kan erstattes af andre fuldkornsris)
  • 1 stort blomkål
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. stødt spidskommen
  • 1 spsk. stødt koriander
  • ½ tsk. salt
  • 75 g tørrede abrikoser
  • 1 bundt koriander
  • 20 g mandler

g

Fremgangsmåde

Skyl risene, og kog dem som angivet på emballagen. Afdryp risene.

Del blomkål i mindre buketter. Vend blomkålsbuketterne med olie, krydderier og salt, og fordel dem på en bageplade med bagepapir.

Bag blomkålen i ovnen ved 180 grader i ca. 25 minutter. Vend dem undervejs.

Vend blomkål med ris, hakkede abrikoser, hakket koriander og mandler.

Chili sin Carne

Opskrift til 4 personer

Frugt og grønt pr. person: 509 gr. 
Energifordeling pr. person: 1892 KJ / 451 kcal.
- Kulhydrat: 85 gr. 
- Fedt: 9 gr., heraf mættet fedt: 2 gr.

Ingredienser

  • 150 g tørrede bønner
  • 1 chili
  • 1 løg
  • 3 stilke bladselleri
  • 1 rød peberfrugt
  • 250 g tomater
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk oregano
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpuré
  • salt og peber

Tilbehør

  • 1 lille rødløg
  • 1 grøn peberfrugt
  • ½ agurk
  • 1 bundt koriander
  • 1 dl syrnet fløde 9%
  • 4 tykke skiver groft brød, 300 g

Fremgangsmåde

1. Sæt bønnerne i blød i rigeligt koldt vand i 10-12 timer.
2. Kassér iblødsætningsvandet og kog bønnerne i rigeligt i letsaltet vand i ca. 45 minutter. Dræn bønnerne i et dørslag eller i en sigte.
3. Flæk chilien på langs. Fjern frøene og hak chilien fint. Hak løget. Snit selleri og peberfrugt og skær tomaterne i både.
4. Varm olien i en gryde og svits løg, presset hvidløg og selleri, uden at det tager farve. Tilsæt peberfrugt, tomater, oregano og spidskommen og vend det hele godt rundt.
5. Kom hakkede tomater og tomatpuré i gryden og lad grøntsagerne simre i 5 minutter uden låg. Tilsæt bønnerne og lad det hele simre i ca. 10 minutter uden låg.
6. Smag chilien til med salt, peber og eventuelt mere chili.
7. Hak løget fint. Skær peberfrugten i små tern og agurken i skiver.

Servér chilien med løg, peberfrugt, agurk, hakket koriander, syrnet fløde og brød.

TIP
De tørrede bønner kan erstattes af 1 dåse afdryppede bønner.

Ovnbagt æggekage med kartofler og grøntsager

Opskrift til 4 personer

Frugt og grønt pr. person: 322 gr. 
Energifordeling pr. person: 2127 KJ / 506 kcal.
- Kulhydrat: 70 gr. 
- Fedt: 17 gr., heraf mættet fedt: 4 gr.

Ingredienser

  • 1 lille løg, 60 g
  • 1 fed hvidløg
  • 1 squash, 300 g
  • 1 peberfrugt, 125 g
  • 250 g kogte kartofler
  • 150 g cherry- eller cocktailtomater
  • ½ spsk olivenolie
  • 4 æg
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 dl skummetmælk
  • salt og peber

Tilbehør

  • 1-2 stilke basilikum
  • 2 skiver fuldkornsrugbrød, 100 g

Fremgangsmåde

1. Pil løg og hvidløg, og hak det fint
2. Rens squash og peberfrugt, og skær dem i tern.
3. Skær kartoflerne i tern.
4. Vask tomaterne, og skær dem i halve.
5. Svits løget på en pande med olie, uden at det tager farve. Tilsæt hvidløg, squash og peberfrugt, og steg det under omrøring i 5 minutter.
6. Vend kartoflerne i, og krydr med salt og peber.
7. Fordel grøntsagerne i et smurt ovnfast fad eller i to ovnfaste portionsfade.
8. Pisk æggene sammen med mel.
9. Tilsæt mælk, salt, peber og hæld æggemassen over grøntsagerne
10. Sæt æggekagen i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter – til æggemassen er halvt stivnet.
11. Læg tomaterne på toppen, og bag æggekagen videre i 20-25 minutter, til den er helt stivnet.
12. Drys basilikumblade over æggekagen, og servér den med rugbrød til.

Spidskålswraps med laks og dildcreme

Opskrift til 4 personer

Frugt og grønt pr. person: 335 g

Energifordeling pr. person: 2100 kJ/500 kcal

- Kulhydrat: 36 g
- Fedt 21 g, heraf 4 g mættet fedt

Ingredienser

Bagt laks

  • 600 g laksefilet uden ben
  • ½ tsk. flagesalt
  • Peber
  • 1 Citron

Sommergrønt

  • 600 g nye kartofler
  • 1 spidskål
  • 12 grønne asparges
  • 1 bundt radiser
  • 1 agurk

Dildcreme

  • 1 bundt dild
  • 2 dl yoghurt naturel 0,1 %
  • 2 tsk. grovkornet sennep
  • ½ tsk. flagesalt
  • Peber

Fremgangsmåde

Bagt laks

Tænd varmluftovnen på 180 grader.
Læg laksen i et ovnfast fad med bagepapir. Krydr med salt og peber og pres citronsaften over. Bag laksen i ovnen i ca. 12 minutter, til den deler sig let i flager, når du trykker let på den med en finger. Tag laksen ud og afkøl.

Sommergrønt

Skur kartoflerne, og kog dem i letsaltet vand i ca. 12 minutter. Afdryp kartoflerne og afkøl, før de halveres.
Fjern de yderste blade af spidskålen. Gem dem – de skal bruges som wraps. Halvér kålen, fjern stokken, og snit kålen fint.
Knæk den nederste træede ende af aspargesene, og damp dem i 1 minut. Afdryp og skær asparges i snitter. Skær radiser i skiver og agurk i små tern. Vend snittet kål med kartofler, asparges, radiser og agurk.

Dildcreme

Hak dilden. Rør yoghurt med sennep og smag til med salt og peber og vend dernæst med dild.
Anret sommergrønt, laks i mindre stykker og dildcreme i kålblade, og nyd en sommeraften på terrassen.

Rispilaf med oksekød

Opskrift til 4 personer

Frugt og grønt pr. person: 405 gr. 
Energifordeling pr. person: 3256 KJ / 775 kcal.
- Kulhydrat: 119 gr. 
- Fedt: 19 gr., heraf mættet fedt: 2 gr.

Ingredienser

  • 4 dl brune basmatiris
  • 2 løg
  • 200 g hvidkål
  • 1 stor rød peberfrugt
  • 1 squash
  • 300 g grønne bønner
  • 250 g cherrytomater
  • 400 g hakket oksekød, højst 10% fedt
  • 1 spsk olivenolie
  • 2 cm frisk ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk garam masala
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk salt
  • 1 bundt persille eller koriander

Raita

  • 3 dl letmælks- eller skummetmælksyoghurt
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • ¼ tsk salt

Tilbehør

  • ca. 1 dl mangochutney
  • ½ citron i både

Fremgangsmåde

1. Kog risene som angivet på emballagen
2. Hak løgene groft. Skær kål, peberfrugt og squash i små tern, ca. 1×1 cm. Skær bønnerne i stykker på 2 cm. Halvér tomaterne.
3. Svits kødet i olien på en stor pande, til det bruner.
4. Tilsæt alle grønsager undtagen tomater og svits dem med kødet i ca. 10 minutter under omrøring.
5. Tilsæt tomater, fintrevet ingefær og hvidløg, garam masala, karry og salt.
6. Drys med hakket persille eller koriander.

Raita
Rør yoghurten med spidskommen og salt.

Servér pilaffen med raita, mangochutney og citronbåde.

TIP
Brug gerne en rest ris til denne ret. Du kan bruge alle andre slags grønsager, denne ret er en rigtig tøm køleskabet ret

Wokret med svinekød, rodfrugter og varme krydderier

Opskrift til 4 personer 

Frugt og grønt pr. person: 400 gr. 
Energifordeling pr. person: 2900 KJ / 670 kcal.
- Kulhydrat: 96 gr. 
- Fedt: 21 gr., heraf mættet fedt: 5 gr.

Ingredienser

Wokret

  • ¼ selleri
  • 2 store rødbeder
  • ½ rødkål (500 g)
  • 4 rødløg
  • 4 fadkoteletter
  • 2 cm frisk ingefær
  • ½-1 rød chili
  • ½ bundt persille
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 røde æbler
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • ½ tsk. stødt kanel
  • salt

Tilbehør

  • 4 dl rå fuldkornsris (320 g)

Fremgangsmåde

1. Skræl selleri og rødbeder, og skær dem i tynde strimler.
2. Snit kålen i lange tynde strimler. Skær løgene i tynde både.
3. Skær kødet i tynde skiver.
4. Hak ingefær og chili fint og hak persillen groft.
5. Varm 1 spsk. olie op i wok eller pande. Svits kødet hurtigt, til det er brunt på alle sider, og læg det på en tallerken.
6. Steg grønsagerne i wokken i resten af olien under konstant omrøring, til de er møre, men stadig med sprødhed.
7. Skær æblet i tynde både.
8. Vend ingefær, chili, kardemomme, kanel, kød, æbler og persille sammen med grønsagerne. Varm det hele godt igennem og smag til med salt.

Servér wokretten med kogte ris.

Grøn minestronesuppe med kylling

Opskrift til 4 personer 

Frugt og grønt pr. person: 300 g
Energifordeling pr. person: 2200 KJ / 550 kcal.
- Kulhydrat: 59 g 
- Fedt: 12 g, heraf mættet fedt: 2 g
- Protein 37 g

Ingredienser

Kylling: 

  • 250 g kyllingefilet uden skind og ben
  • 5 dl bouillon
  • 1 håndfuld persille

Grøn minestronesuppe: 

  • 2 stilke bladselleri
  • 1 squash
  • 4 gulerødder
  • 1 broccoli
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 grøn peberfrugt
  • 100 g babyspinat
  • 2 fed hvidløg
  • 1 liter bouillon
  • 1 dåse / karton blandede bønner
  • 1 tsk. flagesalt
  • Peber

Tilbehør: 

  • 4 skiver groft hvedebrød, 200 g

Fremgangsmåde

1. Kog kyllingefilet i bouillon tilsat persille i ca. 20 minutter, til den er godt mør. Tag kyllingen op, og findel den med to gafler.
2. Kom bouillonen i en blender og blend til en grøn bouillon. Gem til senere. 
3. Skær blegselleri i skiver. Skær squash og gulerødder i små tern. Del broccoli i små buketter. Skyl og slyng spinaten tør.
4. Varm olien i en gryde, og svits presset hvidløg med blegselleri. Hæld bouillonen (inkl. den fra kyllingen) i gryden, og tilsæt squash, gulerødder og broccoli. Lad grønsagerne simre ved svag varme i ca. 5 minutter.
5. Skær peberfrugt i tern. Skyl og afdryp bønnerne. Kom peberfrugt, bønner, kylling og spinat i suppen og kog suppen op.
6. Smag til med salt og peber og servér suppen med groft brød.

Buddha bowl med kylling, bønner og guacamole 

Opskrift til 4 personer 

Frugt og grønt pr. person: ca. 350 gr. 
Energifordeling pr. person: 2100 KJ / 500 kcal.
- Kulhydrat: 42 gr. 
- Fedt: 12 gr., heraf mættet fedt: 3 gr.

Ingredienser

  • 400 g kyllingebryststykker
  • 2 dåser bønner, fx sorte bønner eller kidneybønner

Grønt

  • ½ spidskål
  • 300 g aspargesbroccoli
  • 2 majskolber
  • 400 g tomater

Guacamole

  • 2 avokadoer
  • 1 fed hvidløg
  • saft af ½ citron
  • ½ tsk. salt
  • peber
  • 1 dl yoghurt naturel 0,1 %

Topping

  • 50 g løgspire
  • 1 lille bundt bredbladet persille eller koriander

Fremgangsmåde

1. Kom kyllingestykkerne i en gryde med vand, så det dækker, og kog i ca. 12 minutter. Afdryp kyllingen, og findel den med to gafler.
2. Skyl bønnerne godt i en sigte og afdryp.
3. Snit kålen fint.
4. Klargør asparges-broccoli.
5. Fjern de yderste blade og skægget af majsene. Halvér majsene, og kom dem i en gryde med vand, så det dæk­ker. Kog majsene i ca. 5 minutter. Det sidste minut koges aspargesbroccoli med. Afdryp grønsagerne, og skær majsene fra kolberne.
6. Halvér tomaterne.

Guacamole

1. Halvér avokadoerne, fjern stenene og mos avokadoerne i en blender.
2. Tilsæt presset hvidløg, citronsaft, salt, peber og yoghurt og blend til en guacamole.

Anret i skåle … kål, bønner, kylling, aspargesbroccoli, majs, tomater og guacamole. Top med spire og krydder­urter.

May Siljas grønne 3-retters middag på budget

”Jeg havde for nylig fødselsdag, og invitererede i den forbindelse min familie på middag. Jeg elsker farverig, sund og smagsfuld mad, og derfor bestod min menu primært af grønt og frugt.”
- May Silja, Influencer

g

g

g

g

Forret: Kartoffelrösti med laks 

Opskrift til 4 personer

Ingredienser

  • 500 g kartofler, revet
  • 2 store gulerødder, revet
  • 1 stort rødløg, revet
  • 2 æg
  • 4 spsk. mel
  • Salt og peber

Topping

  • 100 g røget laks
  • Creme fraiche
  • Finthakket rødløg
  • Purløg

g

Fremgangsmåde

Knug væsken ud af de revne gulerødder og kartofler og mix alle ingredienser. Form rösti (ca. 1,5 spsk store) på en pande, og (når de er afkølede) put topping på.

g

g

g

g

Hovedret: Cremet hokkaidosuppe 

Opskrift til 4 personer

Ingredienser

  • 1 stor/ 2 små hokkaidogræsker med skræl
  • 2 store gulerødder (vaskede med skræl)
  • 1 løg, hakket
  • 4-5 fed hvidløg, knust
  • 5 kartofler i tern
  • 1 liter hønse- eller grøntsagsboullion
  • 400 ml kokosmælk
  • 3 tsk. spidskommen
  • 2 tsk. koriander
  • Evt. ingefærpulver
  • Salt & peber

Topping

  • Cremefraiche
  • Purløg

g

Fremgangsmåde

Hæld 2 spsk. olie i en gryde og sautér grøntsagerne i krydderierne. Hæld vand over, lad det småboble i 20 minutter og tilsæt kokosmælk og smag til. Servér med frisk flute og top evt. med cremefraiche og purløg.

Dessert: Frugtsalat med råcreme

Opskrift til 4 personer

Ingredienser

  • 2 bananer
  • 2 store pærer
  • 2 æbler
  • 1 bakke vindruer
  • 1 ananas
  • 1 mango
  • 2 appelsiner
  • Kiwi

Skær alle grøntsager i mundrette stykker og top med råcreme & hakket chokolade.

Råcreme

  • 4 æggeblommer
  • 50 g rørsukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 2 dl piskefløde

Pisk æg & sukker til en luftig masse. Pisk fløde stiv i en anden skål og  tilsæt derefter vanilje og æggemassen.