Sankt Hans

Fejring af Sankt Hans

Solen skinner, og sommeren er over os. Derfor er det tid til at fejre Sankt Hans med familie og venner – en højtid, der bærer præg af en masse forskellige traditioner. Men hvorfor fejrer vi Sankt Hans, og hvad betyder det egentlig, når vi brænder heksen på bålet? Vi giver dig alle de oplysninger, som er værd at vide om Sankt Hans, her.

Se tilbudsavisen her. Tilbudsavisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans aften?

Sankt Hans er en forkortelse for navnet Johannes, som i dette tilfælde refererer til Johannes Døberen, hvilket var Jesus’ fætter. Johannes Døberen var ham som døbte Jesus og bliver derfor kaldt: Døberen. Når det er Sankt Hans, fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag, der falder præcis et halvt solår før Jesus’ fødselsdag.

Det er ikke kun Johannes Døberens fødselsdag, der bliver fejret, når det er Sankt Hans. Sankt Hans fejres omkring midsommeraften, der er den korteste nat på hele året. Tidligere skulle denne nat, ifølge folketroen, være ladet med en særlig kraft. Folket troede derfor, at lægeurter der blev indsamlet Sankthansaften og -nat var mere kraftfulde en normalt.

Man troede også, at de hellige kilder havde en helbredende kraft, når midsommernatteluften blæste. De syge valfartede derfor til de hellige kilder for at drikke kildevandet i håb om at blive helbredt for deres kroniske lidelser. Der opstod det man kaldte for Kildetiden, der varede fra Sankt Hans d. 24. juni til Vor Frue dag d. 2. juli – i den tid var kildevandet helbredende.

Man udviklede kildemarkeder i forbindelse med de hellige kilder og kildetiden. Kildemarkederne blev dog hurtigt til store folkefester, hvor kildevandet ikke længere var i centrum. En af kildemarkederne fandt sted ved den berømte Kirsten Piils kilde i Klampenborg, der senere er blevet videreudviklet til Dyrehavsbakken.

Hvornår er det Sankt Hans?

Sankthansdag falder d. 24. juni, der er Johannes Døberens fødselsdag – et halvt år før Jesus’ fødselsdag. I Danmark har vi tradition for at fejre helligdage aftenen før. Derfor fejres Sankt hans aften d. 23. juni.

Den sene junidag, hvor dagene er længst, og nætterne er lyse og korte, symboliserer fejringen af sommersolhvervet, som falder d. 21. juni. Jesus fødsel og d. 25. december symboliserer derimod vintersolhvervet, der oprindeligt falder d. 21. december. Jesus og Johannes Døberens fødselsdage er derfor lagt på hver deres ydersolhvervspunkter – når Johannes Døberen har fødselsdag, bliver dagene kortere, hvorimod når Jesus har fødselsdag, bliver dagene igen længere.

Hvorfor brænder vi Sankt Hans bål af?

De færreste kan forestille sig Sankt Hans aften uden et stort bål. Oprindeligt blev bålet til Sankt Hans tændt for at fungere som vågeblus. Vågeblusset skulle varsle, at dagene blev kortere, og lyset derfor stille ville forsvinde. Det skulle derfor symbolisere overgangen til noget nyt.

Men Sankt Hans bålet blev også tændt for at holde onde kræfter væk. De onde kræfter var nemlig mere aktive på helligaftener som Sankt Hans aften end normalt.

Hvad med Sankt Hans heksen?

Selv om midsommernatten bragte helbredende kildevand og kraftfulde lægeurter med sig, var det også en nat, hvor de onde kræfter var på færde. Det siges blandt andet, at heksene fløj rundt på deres kosteskaft i natten.

I Danmark brændte man mænd og kvinder på bålet frem til 1693, hvis man mistænkte dem for at være troldfolk. Man brugte derfor Sankt Hans bålet til at sikre sig, at de onde kræfter der var til stede Sankt Hans aften blev sendt til Bloksbjerg.

Den danske tradition, hvor vi brænder heksen på Sankt Hans bålet er først opstået i 1900-tallet. I den forbindelse opstod også en tradition for at holde båltaler og synge midsommerviser.

Den sidste person, der blev brændt, var i 1693.

Sankt Hans sang – traditionen tro

”Vi vil fred her til lands, sankte Hans, sankte Hans” lyder det fra de fleste danskere, når de Sankt Hans aften synger ”Vi elsker vort land” - også kendt som Midsommervisen. Vi elsker vort land er skrevet af digteren Holger Drachmann, som oprindeligt skrev sangen som en ateistisk hyldest til sommeren, som en del af et skuespil.

Det kan være svært at undgå uenigheder, når danskerne skal beslutte sig for, om de vil synge sangen med den oprindelige melodi af Lange-Müller, eller om de hellere vil synge den moderne version af Shu-bi-dua. Men én ting er sikker og vidst – det er svært at forestille sig en Sankt Hans aften uden bål, heks og sang. Det er alle en stor del af den danske midsommer tradition, som fejres på en dejlig og lys sommeraften.

OBS: Her kan du se åbningstider for din lokale 365discount på Sankt Hans.

Find din nærmeste butik her

Fem vigtige ting om Sankt Hans du bør vide:

  1. Sankt(hans) – ét navn, to stavemåder: kan både staves Sankthans eller Sankt Hans.
  2. Sankt Hans er en fest for Døberens fødsel, Johannes.
  3. Det er ikke kun Johannes Døberen, der fejres. Faktisk er det også selve midsommeren, der markeres til Sankt Hans.
  4. Midsommervisen, der synges omkring bålet til Sankt Hans, er skrevet af Holger Drachmann i 1887.
  5. Sidst et levende menneske blev brændt på et bål til Sankt Hans var i 1693.

FAQ om Sankt Hans

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?

Sankt Hans refererer til Johannes Døberen (Jesus' fætter), som har fødselsdag den dag, hvilket er præcist et halvt solår før Jesus’ fødselsdag.

Hvornår er det Sankt Hans?

Sankthansdag er d. 24. juni, men Sankt Hans aften, der er lidt mere udbredt, er d. 23. juni.

Hvad er Sankt Hans?

Sankt Hans er en mærkedag fra Kristendommen, hvor Johannes Døberen fejres.

Hvorfor brænder man hekse til Sankt Hans?

Oprindeligt blev bålet til Sankt Hans tændt for at fungere som vågeblus, men også til at holde onde kræfter væk. Heksen blev først en del af den danske tradition i 1900-tallet.

Hvem er Sankt Hans?

Sankt Hans, også kendt som Johannes Døberen, er Jesus' fætter.

Hvornår tændes Sankt Hans bålet?

De fleste steder tændes bålet mellem kl. 20 og 21. Det varierer fra sted til sted.