Tips og tricks:

Forlæng holdbarheden og reducer madspild

Flæskesteg

Flæskesteg kan fryses ned i fryseren og holde op til 3 måneder, uden at det påvirker smagen eller kvaliteten væsentlig.

Sødmælk

Sødmælk kan holde sig i fryseren i op til 3 måneder, dog vil det ikke smage lige så frisk, som frisk mælk og er derfor mere velegnet til madlavning.

Medister

Frys medister ned, for at forlænge holdbarheden op til 3-5 måneder.

Klementiner

Klementiner opbevares bedst i køleskabet, hvor de kan holde sig friske i op til 1-2 uger. Kan altid tilføjes i salater.

Frisk rødkål

Sørg for at stilken ikke fjernes. Opbevar hel rødkål i en plastikpose i køleskabet for at holde frisk i op til 2-3 uger.

And

And kan fryses ned og på den måde forlænge holdbarheden. Undgå dog gentagen fryser. Fryse og optø and flere gange kan påvirke kvaliteten og sikkerheden.

Smør

Opdel smøren i små portioner. På den måde kan man nemt tage lidt op ad gangen uden at tø hele pakken op. Smør der har været frosset fungere fint i madlavning og bagning.

Fløde

Hæld fløden i en frysebeholder eller frysepose. Et godt tip er at fryse det ned i mindre portioner f.eks. i isterningebakker, så du kun optør det du skal bruge. Fløde kan fryses i op til 3-4 måneder, og er bedst til madlavning.

Kartofler

Det er allerbedst at opbevare kartofler koldt og mørkt. I køleskabet bliver de søde, og for meget lys gør dem grønne. Kartofler kan altid tilføjes i salater.

Claus Holms Cremede aspargessuppe

Opskrift til 2 personer

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 4 stk. Hvide asparges
  • 1 fed hvidløg
  • 1 stk. skalotteløg
  • 1 stk. basilikum
  • 1 stk. citron
  • 2 dl. æblemost
  • 2 dl. piskefløde
  • 1 håndfuld brøndkarse
  • 1 spsk. mandler
  • 1 spsk. abrikos
  • 4 stk. grønne asparges
  • Salt
  • Peber

Fremgangsmåde:

  1. Kom smør i en tykbundet gryde og lad det smelte ved middelvarme.
  2. Tilsæt nu aspargesskrællerne fra de hvide asparges samt et fed hvidløg i gryden.
  3. Hak skalotteløg fint og tilsæt løget i gryden.
  4. Skær nu aspargesbundene, både de grønne og de hvide, i mindre stykker og tilsæt dem i gryden. Tilsæt også flydende basilikum og citronsaft.
  5. Rist det hele godt af i gryden ved høj varme.
  6. Tilsæt nu fløde og æblemost og giv det et opkog i et par minutter. Blend derefter det hele i gryden med en stavblender, til du har en cremet, ensartet suppe. Smag til med salt og peber.
  7. Hæld suppen i skåle og top med abrikoser, mandler, brøndkarse, salt og peber.

Medister med sennepssovs og grønkålssalsa

Opskrift til 4 personer

Ingredienser

  • 800 g kartofler
  • 1 stk Laurbær
  • 1 løg
  • 5 stk peberkorn
  • 500 g medister

Sovs

  • 30 g smør
  • 20 g mel
  • 4 dl. letmælk
  • 4 spsk grov sennep
  • Salt og peber

Salsa

  • 250 grønkål
  • 2 stk. æbler
  • 2 stk. gulerødder
  • 1 fed hvidløg
  • 3 spsk. Raspolie
  • 2 tsk. sukker
  • Salt og peber

Tilbehør

  • Asier
  • Rugbrød

Fremgangsmåde

  1. Skræl kartoflerne, kom dem i en gryde med salt og vand, og kog dem møre. Lad dem trække i vandet i 10 min. Hæld vandet fra.
  2. Kom medisteren i en gryde med koldt vand, så det dækker, og kom laurbær, pillet løg og peberkorn i.
  3. Kog op, og kog medisteren i 15 min. Lad den trække i lagen i 10 min., og tag den op.
  4. Varm olien op på en pande, tilsæt smørret, og lad det bruse af. Steg medisteren 6-8 min. på hver side, til den er gylden og sprød.

Sovs

  1. Smelt smørret i en gryde, pisk melet i til en smørbolle, og lad den stege lidt. Tilsæt mælken lidt efter lidt, mens du pisker, og kog sovsen igennem et minuts tid. Tilsæt sennep, og smag til med salt og peber.

Salsa

  1. Riv grønkålen af stokken, og skyl den godt. Fjern kerne- huset fra æblerne, skræl guleroden, og pil hvidløget. Hak æble og gulerod groft, kom det hele i en foodprocessor sammen med æblecidereddike, rapsolie, sukker, salt og peber, og kør det til en grov salsa.

Flæskestegsandwich

Ingredienser

  • 1x flæskesteg
  • 5x hele peberkorn
  • 2x laurbærblade
  • 1x Baguette
  • Salatmayo
  • Icebergsalat
  • Cremefraiche

Fremgangsmåde:

  1. Start med gå sværene igennem med en kniv.
  2. Kom peberkorn, salt, 1 terning hønseboullion og laurbærblade under risten i airfyeren.
  3. Stegen ligges i airfryeren med sværsiden nedad
  4. Hæld kogende vand til sværene er dækket og giv den 20 min. på 200 grader.
  5. Vend stegen. Krydr med masser af flagesalt og giv den så yderligere 50 min. på 180 grader. Tag den ud og lad den hvile i 20-30 min.
  6. Lun brød og rødkål og gør klar til at samle sandwichen.
  7. Smør brødet med salatmayo, put iceberg, flæskesteg, rødkål, cremefraiche dressing og syltede agurker i sandwichen og smør til sidst overdelen med sennep.

Hjemmelavet kakao

Ingredienser

  • Sødmælk
  • Sukker
  • 100 g mørk chokolade pr. liter mælk
  • Skumfiduser
  • Flødeskum

Fremgangsmåde

1. Kom mælk, sukker og mørk chokolade i en gryde og tænd for blusset.

2. Mælken skal ikke koge men, nærme sig kogepunktet. Pisk undervejs.

3. Servér den varme kakao med flødeskum eller skumfiduser

Varm smørsauce til fisk og grøntsager

Ingredienser

  • 100 g smør
  • Saften fra ½ citron (eller efter smag)
  • Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smørret langsomt i en lille gryde ved lav varme. Lad det smelte stille roligt, så det ikke bruner.
  2. Når smørret er smeltet, tilsæt citronsaft og rør godt rundt.
  3. Smag til med salt og peber
  4. Hæld smørsaucen over fisk eller grøntsager lige før servering. Bedst varm og nylavet.

Pandestegt andebryst med rodfrugter og appelsin

Ingredienser

  • 1 stk. andebryst
  • 2 stk. pølser
  • 1 stk. persillerod
  • 6 stk. kartofler
  • 1 stk. ingefær
  • 1 stk æble
  • Salt
  • Peber
  • 1 appelsin
  • 1 dl. vand
  • 0,5 dl. solbærsaft
  • 0,5 stk. broccoli
  • 1 spsk. sennep
  • 1 tsk. stødt koriander

Fremgangsmåde

1. Skær andebrystet og pølserne i mindre stykker og steg stykkerne på en varm stegepande.

2. Kom mindre stykker af persillerod, kartofler og æbler op på panden. Tilsæt også fintsnittet ingefær. Krydr det hele med salt og peber.

3. Tilsæt nu revet appelsinskal, vand, appelsinsaft og solbærsaft på panden. Rør det hele godt sammen

4. Tilsæt mindre stykker broccoli, sennep og stødt koriander. Lad det hele stege i 5-7 minutter.

Syltet rødkål

Ingredienser

  • Rødkål
  • 1 spsk. Smør
  • ½ dl. eddike
  • 3 spsk. Sukker
  • 1 dl. solbærsaft eller 3 spsk. Ribsgelé
  • ½ tsk. Salt
  • 1 knivspids peber

Fremgangsmåde:

  1. Snit rødkålen i tynde strimler og læg det til siden.
  2. Smelt smørret i en stor gryde ved middel varme. Kom rødkålen i gryden. Steg det hele i 5 minutter, mens du rører rundt.
  3. Kom eddike, sukker solbærsaft eller ribsgelé og salt op i gryden. Læg låg på, og kog rødkålen i 30 minutter. Vend kålen et par gange undervejs. Tilsæt sat, peber og eventuelt ekstra sukker.
  4. Overfør rødkålen og væsken til rene sylteglas. Sørg for at kålen er dækket af væske, og luk glassene tæt.
  5. Lad rødkålen trække i mindst et døgn i køleskabet, så smagene kan udvikle sig. Den bliver bedre, jo længere tid den får lov at trække og kan holde sig i op til flere uger i køleskabet.

Chokosnaps med klementin

Opskrift til 2 personer

Ingredienser

  • 5 cl. Hjemmelavet chokolade – timian snaps
  • 4 cl. Friskpresset klementin – eller mandarinsaft
  • 2 cl. Sukkerlage
  • 1 cl. Friskpresset citronsaft
  • 10 g rørsukker

Fremgangsmåde

  1. Alle ingredienser shakes sammen og hældes over i et lavt glas fyldt med isterninger. Pynt med citrontimian og mørk chokolade.

Hjemmelavet snaps

  1. Tag en snaps, fx. Dansk Havtorn Aquavit fra Braunstein. Tag ca. 100 g mørk chokolade, knæk i små stykker, kom ned i flasken med snaps sammen med et par kviste af citrontimian og 10 g rørsukker.
  2. Lad den trække i et par dage (eller længere, hvis man synes det skal smage af mere chokolade), hvor den omrystes dagligt.
  3. Sigt al væsken igennem et viskestykke og hæld det tilbage på flasken.

Sukkerlage

  1. 3 dl vand og 3 dl. sukker koges op, indtil sukkeret er totalt opløst. Lagen køles ned og kan opbevares i køleskabet længe.

Grønne asparges, kartofler og dampet laks

Opskrift til 4 personer

Ingredienser

  • 600 g kartofler
  • 1 bundt bild
  • 1 bundt timian
  • 600 g laks
  • Salt
  • Peber
  • 12 stk. forårsløg
  • 500 g grønne asparges
  • 1 stk. agurk
  • 2 stilke rabarber
  • 1 dl. rørsukker
  • 1 dl. eddike, hvidvin eller alm.
  • 2 stk. laurbærblade
  • 3 stk. peberkorn

Fremgangsmåde:

Kartofler

1. Start med at skyl kartoflerne. Kog derefter kartoflerne til de er møre men stadig har lidt bid. Husk at kom salt i det kogene vand.

2. Skyl dild og hak den. Hæld vandet fra kartoflerne og vend med dild.

Laks

1. Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Del laksen i otte stykker á 75 g. Drys laksen med salt og peber.

2. Skyl forårsløg, samt asparges og knæk den nederste del af. Læg forårsløg og asparges i et ildfast fad. Drys med salt og tilsæt 1½ dl vand. Læg laks ovenpå grøntsagerne. Sæt fadet i ovnen i ca. 17-20 minutter.

Frisk salat

1. Skyl agurk og rabarber. Skær agurk og rabarber i stave på størrelse med en lillefinger. Kom stavene i et fad med lidt kant. Hæld en lage af sukker, eddike, laurbær og tre peberkorn over. Lad det trække i 20 minutter. Hæld lagen fra.