Sommertid og vintertid

Hvad er sommertid og vintertid?

To gange årligt stiller vi uret enten en time frem eller tilbage. I foråret, når vi skifter fra vintertid til sommertid, stiller vi uret en time frem, og derved ”taber” vi en time. Den time genvindes dog i skiftet fra sommertid til vintertid, hvor uret stilles en time tilbage.

Hvornår er det sommertid?

Sommertid er perioden der løber fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Ved sommertids start stilles uret en time fra kl. 02.00. Dermed kører uret en time foran normaltid.

Er du i tvivl om, hvornår sommertid falder i 2024 eller endnu længere fremme? Her får du en oversigt over, hvornår du skal stille uret frem de næste 5 år.

•2024 – Natten mellem lørdag d. 30. marts og søndag d. 31. marts
•2025 – Natten mellem lørdag d. 29. marts og søndag d. 30. marts
•2026 – Natten mellem lørdag d. 28. marts og søndag d. 29. marts 
•2027 – Natten mellem lørdag d. 27. marts og søndag d. 28. marts
•2028 – Natten mellem lørdag d. 25. marts og søndag d. 26. marts

Hvornår er det vintertid?

Vintertid, også kaldet normaltid, er den periode der løber fra den sidste søndag i oktober til den sidste søndag i marts. Vintertid kaldes normaltid, fordi det den korrekte tid for den tidszone, Danmark befinder sig i. Ved skiftet til vintertid stilles uret en time tilbage, så vi igen kører på normal tid, det gøres kl. 02.00.

Er du i tvivl om, hvornår vintertid falder i 2024 eller endnu længere fremme? Her får du en oversigt over, hvornår du skal stille uret tilbage de næste 5 år.

 2024 – Natten mellem lørdag d. 26. oktober og søndag d. 27. oktober
 2025 – Natten mellem lørdag d. 25. oktober og søndag d. 26. oktober
• 2026 – Natten mellem lørdag d. 24. oktober og søndag d. 25. oktober
• 2027 – Natten mellem lørdag d. 24. oktober og søndag d. 25. oktober
• 2028 – Natten mellem lørdag d. 28. oktober og søndag d. 29. oktober

Hvorfor har vi sommertid og vintertid?

Indførelsen af skiftet mellem sommer- og vintertid skyldtes, at der var et ønske om bedst muligt at udnytte dagslyset. Sommertid gav mulighed for at spare på ressourcer. Den første gang man oplevede sommertid i Europa var i Østrig og Tyskland i år 1916. Det blev indført, fordi man i de sene krigsår ville spare på energien. Herefter fulgte mange andre lande, blandt andet Danmark, trop. Det er så et event, man har haft on/off i perioder.

Sommer- og vintertid, som vi kender det i dag, blev indført tilbage i 1980. Det gjorde man, fordi der havde været oliekrise siden 1973, og man derfor ønskede at spare på olien. I 1996 blev den systematiseret i EU, således, at hele unionen kørte på samme måde med de skift, vi kender i dag.

Hvad skal du huske, når tidszonen skifter?

I dag har de fleste mennesker en android-telefon eller iPhone, hvor skiftet mellem sommer- og vintertid sker automatisk. Derudover skifter computeren, fjernsynet og DAB-radioen også, for det meste, automatisk. Man skal dog være opmærksom på, at fejl kan forekomme, så skiftet ikke automatisk sker.

Dit armbåndsur skal højst sandsynligt ændres manuelt. Udover ændring af ure, så er der nogle hverdagssituationer, du skal være opmærksom på i overgangen fra sommer- til vintertid.

Pas på togene ved skift af tidszone

Hvis du skal med toget lørdag nat, og det er natten til søndag den sidste weekend i marts eller oktober, så tænk dig om en ekstra gang, inden du stiger på toget.

Ved skift fra sommertid til en vintertid, hvor vi får foræret en time ekstra, holder nogle toge stille i den pågældende time. Så hold øje med Rejseplanen, så du undgår at skulle bruge en time i toget uden at komme nogle steder.

Når vi går fra vintertid til sommertid og mister en time, så kommer det faktisk dig til gode, der har købt en togbillet. Du får nemlig en ekstra time til at rejse på grundet den time, vi mister ved tidszoneskiftet.

Husk parkeringsskiven

Det er ikke alle, der har en digital parkeringsskive, hvorfor det er vigtigt at inkludere den i sine overvejelser omkring sommertid og vintertid.

Hvis du har en digital parkeringsskive, skal du stadig være bevidst om, at den kan svigte. Hvis den forkerte dato er indtastet, så medregnes sommertid og vintertid ikke på de rigtige datoer.

Hvis du har en helt normal parkeringsskive siddende i bilen, så skal du bare huske at indstille den korrekt. Sørg for at du får medregnet den ekstra time eller den manglende time, der opstår ved sommertid og vintertid.

Besøg din lokale 365discount

Uanset om det er sommer- eller vintertid, så kan du altid være sikker på, at 365discount har åbent på de samme tidspunkter. Så timeskiftet får ingen betydning for dine indkøb, du kan derfor altid trygt handle i din lokale 365discount , find din nærmeste butik her. Du kan også tjekke vores gode varer ud, find 365-avisen her. Tilbudsavisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

FAQ om sommertid og vintertid

Hvornår starter sommertid?

Sommertid starter den sidste søndag i marts måned.

Hvornår slutter sommertid?

Sommertid slutter den sidste søndag i oktober måned.

Hvornår starter vintertid?

Vintertid starter den sidste søndag i oktober.

Hvornår slutter vintertid?

Vintertid slutter den sidste søndag i marts.

Hvem opfandt sommertid?

Sommer- og vintertid blev opfundet i Tyskland og Østrig, hvor det trådte i kraft for at spare på energien efter 1. verdenskrig.

Hvornår blev sommertid indført i Danmark?

Den sommer- og vintertid vi kender i dag, blev indført i Danmark i 1980, som følge af oliekrisen.